Frappé - grecka kawa mrożona

24-03-2016

Kawa frappé to grecki sposób na orzeźwienie w upalne dni i nie tylko. Bowiem rytuał spożywania kawy w Grecji jest chętnie praktykowany o każdej porze roku. Pomysł na produkcję kawy frappé powstał dopiero w połowie XX wieku podczas międzynarodowych targów w Salonikach, w trakcie których przedstawiciel firmy Nestlé, Yannis Dritsas zaprezentował nowy napój czekoladowy dla dzieci, przygotowany ze zmieszanego proszku z mlekiem. Jego pracownik Dimitris Vakondios na bazie tego właśnie produktu opracował sposób szybkiego przygotowania swojej ulubionej kawy. Po raz pierwszy zmieszał kawę rozpuszczalną z zimną wodą w shakerze. I tak właśnie powstała kawa frappé.

Kawa frappé - sposób przygotowania

Kawę przyrządza się na bazie rozpuszczalnej kawy nestle i wody, z dodatkiem cukru. W zależności od proporcji składników dodanych do napoju (cukru i wody) można zamówić różne jej odmiany m.in.: glykós (γλυκός), czyli słodką, zawierającą 2 łyżeczki kawy i 2-4 łyżeczki cukru; métrios (μέτριος) średnio - słodką, zawierającą 2 łyżeczki kawy i 2 łyżeczki cukru lub też skétos (σκέτος) - zwykłą lub gorzką z 2 łyżeczkami kawy i bez dodatku cukru. Do wszystkich tych odmiany może być dodawane mleko (kawa z mlekiem - με γάλα).

Odmiany tej kawy przeniknęły też do kulinarnych zwyczajów różnych krajów Europy. Obszarem, w którym najczęściej pije się frappe, oczywiście obok Grecji, jest mała wyspa Cypr, skąd ów zwyczaj przywędrował do Turcji i dalej wraz z greckimi imigrantami rozsianymi po terenie całego kontynentu, do innych krajów europejskich. Ciekawostką jest, że nawet sieciowe kawiarnie przejęły zwyczaj oferowania jej klientom.

Przepis na kawę frappé 

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

2- 4 łyżeczki cukru 

ok. 100 ml wody zimnej wody

ok. 150 ml schłodzonego mleka (w wersji z mlekiem)

3-5 kostek lodu

Przygotowanie kawy

Do shakera należy wsypać kawę i cukier, następnie zalać wodą. Rozpocząć spienianie i kontynuować proces aż do momentu kiedy pojawi się ubita pianka. Przelać do szklanki z kostkami lodu, dodać zimną wodę lub mleko (w wersji z mlekiem). Kawa sprawdza się idealnie szczególnie w upalne dni.


Kornelia Michalak
Kornelia Michalak

Miłośniczka i pasjonatka podróży za jeden uśmiech do gwiazd lub tylko o jedną miejscowość dalej.

Z przypadku "Kretolożka". Ciągle poszukująca urokliwych zakątków

i oczekująca na niezwykłe spotkania z ludźmi.

podobne wpisy

Bogactwo greckiej kuchni - mezedes

W kuchni greckiej mezedes to potrawa lub zestaw potraw,... Czytaj więcej

Jak najlepiej rozpocząć dzień? … od greckiego śniadania

W ramach oferty oferujemy wybór kilkunastu hoteli, w których... Czytaj więcej

Oliwa z oliwek to skarb Śródziemnomorza

Przez Homera nazwana „płynnym złotem”, przez mieszkańców... Czytaj więcej

Kulinarna legenda Krety - Pan Jorgos Xatziparashos 

Przez ponad pół wieku Pan Jorgos Xatziparashos w swojej... Czytaj więcej

Kali oreksi (gr. smacznego), czyli w greckiej tawernie

Kreta to nie tylko pałac w Knossos i bajeczne plaże z turkusowymi... Czytaj więcej

Grecka uczta w tawernach. Oferta ze zniżką dla klientów Nelmare

Kreta, jako największa grecka wyspa przyciąga turystów... Czytaj więcej