Jak najlepiej rozpocząć dzień? … od greckiego śniadania

30-03-2016

W ramach oferty oferujemy wybór kilkunastu hoteli, w których w trakcie śniadania mogą spróbować różnorodnych produktów pochodzących z Krety. Hotele objęte są programem „Greckie śniadania” (oryg. „Greek Breakfast”) prowadzonym przez Grecką Izbę Hoteli na terenie całej Grecji. Podstawą greckiego śniadania są chleb, oliwa z oliwek, oliwki, jogurt, produkty serowe, świeże warzywa i owoce, miód oraz domowego wypieku słodycze i ciasta. Wszystkie produkty pochodzą od lokalnych producentów i dlatego mogą się różnić w poszczególnych regionach.

Greckie śniadanie i o wiele więcej…

Kreteńczycy to naród dumny ze swojej historii i tradycji, którymi dzielą się chętnie z odwiedzającymi.    Wybraliśmy hotele, w których można spróbować lokalnej, kreteńskiej kuchni lub skorzystać z oferty lokalnych tawern i restauracji. Biesiada w stylu Greka Zorby, czy smakowite potrawy domowej kuchni. Kreteńczycy podzielą się chętnie z gośćmi.

Kulinarna podróż po Krecie

Chleb i oliwa z oliwek to dwa podstawowe składniki diety mieszkańców Krety. Od wieków są jej fundamentem i wyrazem kultywowanej tradycji; kuchnia, kultura i środowisko naturalne mają wspólną tożsamość. Przekonaj się, jak mieszkańcy wyspy żyją w zgodzie z tradycją kulinarną. Okrywaj Kretę przez jej smaki!

Rozsmakuj się w kreteńskiej kuchni

W trakcie wypoczynku pragniesz poznać lokalną kuchnię i skosztować tradycyjnych produktów? Wybierz ofertę naszych hoteli, których właściciele zadbali, aby wypoczynek nie tylko był relaksujący, ale też smakowity, w których filozofia odpoczynku jest nierozerwalnie związana z kulinarnym dziedzictwem wyspy. 

O programie

Organizatorem programu prowadzonego od 2010 r. jest Grecka Izba Hotel (Hellenic Chamber of Hotels). Do projektu przystąpiło ponad 450 hoteli na terenie całej Grecji, w tym 63 hotele na Krecie. Projekt łączy kulturowe bogactwo kulinarne z grecką branżą hoteli, aby pokazać, że każdy region stworzył szczególną kulturę gastronomiczną oraz lokalne specjały. Jego celem jest wzbogacenie oferty śniadań w hotelach o różnorodne produkty, które są podstawą diety śródziemnomorskiej. Dieta śródziemnomorska jest objęta certyfikatem niematerialnego dziedzictwa światowego UNESCO.

Grecka Izba Hoteli

Grecka Izba Hoteli (Hellenic Chamber of Hotels) prowadzi działalność od 1935 r. jako jednostka prawa publicznego. Jest konsultantem państwa w sprawach turystyki. Jej członkami są hotele i kempingi w kraju (blisko tysiąc podmiotów). Jest prowadzona przez Zarząd wybierany spośród przedstawicieli hoteli i zorganizowanych kempingów w całym kraju. Organizacja jest członkiem Międzynarodowego Stowarzyszenia hoteli, restauracji i kawiarni w Unii Europejskiej (HOTREC).

Zachęcamy do zapoznanie się z listą hoteli z "Greckim śniadaniem" na stronie 27 w naszym Katalogu.


Kornelia Michalak
Kornelia Michalak

Miłośniczka i pasjonatka podróży za jeden uśmiech do gwiazd lub tylko o jedną miejscowość dalej.

Z przypadku "Kretolożka". Ciągle poszukująca urokliwych zakątków

i oczekująca na niezwykłe spotkania z ludźmi.

podobne wpisy

Bogactwo greckiej kuchni - mezedes

W kuchni greckiej mezedes to potrawa lub zestaw potraw,... Czytaj więcej

Frappé - grecka kawa mrożona

Kawa frappé to grecki sposób na orzeźwienie w upalne dni... Czytaj więcej

Oliwa z oliwek to skarb Śródziemnomorza

Przez Homera nazwana „płynnym złotem”, przez mieszkańców... Czytaj więcej

Grecka uczta w tawernach. Oferta ze zniżką dla klientów Nelmare

Kreta, jako największa grecka wyspa przyciąga turystów... Czytaj więcej

Kali oreksi (gr. smacznego), czyli w greckiej tawernie

Kreta to nie tylko pałac w Knossos i bajeczne plaże z turkusowymi... Czytaj więcej

Kulinarna legenda Krety - Pan Jorgos Xatziparashos 

Przez ponad pół wieku Pan Jorgos Xatziparashos w swojej... Czytaj więcej

Ser graviera - znakomity ser pochodzący z Krety

Ser graviera - prawdopodobnie najlepszy i najbardziej znany... Czytaj więcej