Kali oreksi (gr. smacznego), czyli w greckiej tawernie

14-06-2016

Kreta to nie tylko pałac w Knossos i bajeczne plaże z turkusowymi wodami. To także wyśmienita kuchnia grecka, uchodząca za najzdrowszą na świecie. Wizyta w lokalnej tawernie to znakomita okazja do zakosztowania miejscowych specjałów, a także do poznania kreteńskich zwyczajów. 

Tawerna kontra hotelowa restauracja

Choć posiłek w restauracji hotelowej wydaje się być bardziej korzystny cenowo i nie wymaga od nas oddalania się od miejsca zakwaterowania, w celu zasmakowania w kreteńskiej kuchni warto wybrać się do oryginalnej, greckiej tawerny. Należy wiedzieć, że wygodne restauracje przy hotelu, choć często oferują w menu swym gościom dania lokalnej kuchni, oparte są na wzorcach europejskich, a serwowane tam dania przygotowywane są najcześciej z produktów importowanych. Inaczej rzecz wygląda w przypadku miejscowych tawern, w których dania składają się z lokalnych, kreteńskich artykułów. Powszechnym zjawiskiem jest zaopatrywanie kuchni w warzywa i owoce w prywatnych ogrodach i sadach właścicieli obiektu. Tawerny to bowiem często rodzaj rodzinnego biznesu, w którym pracują wszyscy członkowie wielopokoleniowej rodziny. Niczym rzadkim nie jest widok właściciela, obsługującego gości i gawędzącego ze stałymi klientami. Ponieważ Grecy słyną z gościnności i serdecznego stosunku do przybywających na wyspę turystów, w typowo greckim lokalu panuje niezwykle miła, rodzinna i swobodna atmosfera. Grecy bardzo doceniają każdą próbę porozumienia się w ich trudnym języku, dlatego warto nauczyć się wymowy choćby prostych zwrotów grzecznościowych. 

Sałatka wiejska czyli sztuka prostoty

Według znawców kulinariów, kuchnię grecką charakteryzuje prostota, gdyż definiuje ją zaledwie kilka podstawowych składników, takich jak oliwa z oliwek, chleb, baranina, koźlęcina, kurczak, owoce morza, ser owczy i kozi, czosnek, cebula i warzywa sezonowe. Jest ona jednak na tyle zróżnicowana, że coś dla siebie znajdzie tutaj zarówno koneser dań mięsnych, rybnych, wegetarianin, jak również wielbiciel sycących przekąsek (gr. mezedes) (zobacz: Bogactwo greckiej kuchni - mezedes). Istotę greckiej kuchni najlepiej chyba oddaje popularna już na całym świecie ‘’sałatka grecka’’, która w Grecji nosi nazwę sałatki wiejskiej (choriatiki). Tradycyjnie przygotowana sałatka wiejska składa się z podstawowych produktów rodem z przydomowego gospodarstwa, takich jak ogórki, pomidory, czerwona cebula, oliwki, ser owczy lub kozi, oliwa z oliwek i oregano. W zamierzeniu danie to ma być proste, łatwe i szybkie do przygotowania, dlatego serwowanym w popularnych europejskich restauracjach sałatkom greckim z dodatkiem kapusty, sałaty i kukurydzy, daleko do jej pierwowzoru. Prostota najpopularniejszej w rejonie Morza Śródziemnego sałatki wynika też z warunków klimatycznych oraz niezbyt urodzajnej i suchej gleby Grecji. Produkty, które w Europie Środkowo - Wschodniej uchodzą za najprostsze, w Grecji uprawiane są z nie lada wysiłkiem i w ciągłej walce z niegościnną przyrodą i warunkami klimatycznymi. Wybierając się do lokalnej tawerny, warto zwrócić uwagę na jej wystrój: im jest prostszy i mniej nastawiony na turystykę masową, tym bardziej autentycznych potraw lokalnej kuchni będziemy mieli okazję spróbować. Ponadto, duża liczba lokalnych mieszkańców w tawernie świadczy o jakości podawanych tam potraw.

Co bar, to obyczaj

Warto wiedzieć, że na Krecie, podobnie jak w całej Grecji, tawerny nierzadko specjalizują się w poszczególnym rodzaju potraw lub nawet w konkretnim daniu, co jest, jak wiadomo, domeną wykwintnych restauracji na całym świecie. Na Krecie wynika to w dużej mierze ze sposobu prowadzenia tawerny: gotowaniem zajmuje się często sam właściciel lub jakiś członek jego rodziny, który szczególnie dobrze przyrządza pewien rodzaj dań. ‘’Specjalizacja’’ greckich tawern to także często wyraz rodzinnych tradycji kulinarnych. Spędzając wakacje na Krecie, warto zastanowić się nad specjałami, których chciałoby się spróbować i od lokalnych mieszkańców zasięgnąć informacji, jakie miejsce odwiedzić, by skosztować takich dań, jak np. bifteki (stek siekany z grilla), dolmades (nadziewane liście winogron) czy kalamarakia (kalmary, małe ośmiorniczki). 

Często miłym akcentem na zakończenie posiłku są różnego rodzaju smakowite upominki od właścicieli tawerny. Najcześciej jest to deser w postaci talerzyka z owocami (najcześciej arbuz lub melon), kawałek domowego ciasta bądź kieliszek lokalnego alkoholu - raki. 

Zobacz: Grecka uczta w tawernach. Oferta ze zniżką dla klientów Nelmare.


Monika Błaśkiewicz
Monika Błaśkiewicz

Filolog klasyczny i historyk, miłośniczka podróży na końskim grzbiecie i nie tylko. Zawsze ciekawa świata i tego co się kryje za następnymi drzwiami. 

podobne wpisy

Grecka uczta w tawernach. Oferta ze zniżką dla klientów Nelmare

Kreta, jako największa grecka wyspa przyciąga turystów... Czytaj więcej

Kulinarna legenda Krety - Pan Jorgos Xatziparashos 

Przez ponad pół wieku Pan Jorgos Xatziparashos w swojej... Czytaj więcej

Oliwa z oliwek to skarb Śródziemnomorza

Przez Homera nazwana „płynnym złotem”, przez mieszkańców... Czytaj więcej

Ser graviera - znakomity ser pochodzący z Krety

Ser graviera - prawdopodobnie najlepszy i najbardziej znany... Czytaj więcej

Jak najlepiej rozpocząć dzień? … od greckiego śniadania

W ramach oferty oferujemy wybór kilkunastu hoteli, w których... Czytaj więcej

Bogactwo greckiej kuchni - mezedes

W kuchni greckiej mezedes to potrawa lub zestaw potraw,... Czytaj więcej

Frappé - grecka kawa mrożona

Kawa frappé to grecki sposób na orzeźwienie w upalne dni... Czytaj więcej

Samochodem po Krecie

Jazdę samochodem po Krecie można określić jednym słowem,... Czytaj więcej

Kreta - pogoda

Kreta leży w strefie klimatu śródziemnomorskiego, co oznacza,... Czytaj więcej