Kreta: degustacja wina

02-09-2016

Turystyka winiarska rozwija się na Krecie jak nigdy wcześniej. Z roku na rok coraz więcej turystów odwiedza winnice, które otwierają się dla gości oraz proponują ciekawe programy zwiedzania. O tej porze roku warto zajrzeć do nich, aby degustować wino w otoczeniu pełnym aromatów i obserwować najważniejsze prace prowadzone przy jego produkcji. Jak zatem przygotować się do takiej wizyty i degustacji w winnicy? Przedstawiamy kilka przydatnych wskazówek. 

#1 zapach 

Zapach jest niezwykle ważny podczas degustacji wina. Nos i wachlarz wiadomości zapachowych, które dostarcza, tworzą de facto smak wina. Za pomocą zmysłu smaku jesteśmy w stanie określić tylko czy wino jest słodkie, kwaśne, z dużą zawartością alkoholu lub gorzkie, natomiast węch pozwala nam określić złożony charakter trunku. Dlatego warto w tym dniu zminimalizować wszelkie rozpraszające aromaty, np. zrezygnować z palenia papierosów, panie powinny zrezygnować ze swoich ulubionych perfum a panowie mocnych kosmetyków po goleniu. Ponadto, pomieszczenia, w których odbywają się degustacje wina są pozbawione kwiatów, a jeśli degustacja obywa się na świeżym powietrzu to wybiera się miejsca, w pobliżu których zasadzonych jest niewiele kwiatów oraz często pojawia się wiatr. Degustować wino najlepiej jest rano, kiedy powietrze jest czyste i jeszcze nienagrzane przez słońce. 

#2 umówienie wizyty

Umówienie się na wizytę w winnicy z wyprzedzeniem jest niezwykle ważne, nie tylko dowodzi, że świadomie chcemy odwiedzić dane miejsce, ale jest wyrazem pewnej etykiety. W większości krajów Europy, a zwłaszcza we Francji umówienie się na wizytę je często wręcz koniecznością, aby na miejscu nie zostać odprawionym. Wizytę można umówić wcześniej. Zdecydowana większość producentów wina posiada strony internetowe z ich danymi kontaktowymi, za pośrednictwem których nawet przez wiadomość elektroniczną można potwierdzić spotkanie. W mniej znanych zakątkach świata producenci wina będą zachwyceni nieoczekiwanymi gośćmi, na Krecie i w Grecji zalecamy jednak stosowanie się do europejskich standardów. Wizyty są na ogół prowadzone przez samych producentów, którzy jak na prawdziwych gospodarzy przystało zajmują się wieloma pracami w winnicy, dlatego warto uprzedzić ich wcześniej i zapytać, czy poświęcą nam swój czas. Nierzadko wizyta i rozmowa bezpośrednio z właścicielami jest niezwykłą okazją nie tylko na poznanie wina, ale także historii tworzenia winnicy oraz rodzinnej tradycji. 

#3 plucie

Jednym z delikatnych tematów związanych z degustacją wina, szczególnie dla osób początkujących, jest plucie. Pada odwieczne pytanie: pluć czy nie pluć? Naszym zdaniem, zdecydowanie pluć. Tym bardziej, że producenci wina i ich pracownicy oczekują, że osoby które degustują wiele win nie będą ich spożywać a je wypluwać. W tym celu dostarczają odpowiednie pojemniki, zwane spluwaczkami. Jeśli planujecie więcej niż jedną wizytę w winiarni w danym dniu, spluwanie jest koniecznością. Ponadto, w trakcie upalnego lata przyjmowanie większej ilości różnych gatunków wina może negatywnie wpływać na organizm. 

#4 wybór wina

Zwykle degustowane wina podawane są przy zachowaniu odpowiedniej kolejności, aby zachować wizualną czystość kieliszka. Degustację rozpoczyna się od wina białego, następnie przechodzi do różowego, a kończy winem czerwonym. Kieliszek powinien być trzymany za nóżkę a nie czarę, aby nie podgrzewać jego zwartości. Warto komplementować i odnosić się z podziwem do degustowanych trunków, jeśli natomiast wybrane wino nie przypadło nam do gustu, można pominąć opis doznań. Lepiej unikać wyrażania negatywnych opinii wprost. Pożądanych zachowaniem jest też nieokazywanie nadmiernego zdziwienia, raczej wdzięczności i uznania dla podawanych win oraz dokonań producenta. Jeśli chcemy skosztować konkretnych rodzajów wina, możemy poprosić obsługę o ich podanie, oczywiście z zachowaniem odpowiedniej kolejności podawania. 

#5 jedzenie

Jeśli winiarnia oferuje możliwość skosztowania wina podczas posiłku, warto z tej opcji skorzystać. Jest to bowiem znakomita okazja, aby poznać lokalną kuchnię i spróbować znakomitych dań. W winnicach gotują zazwyczaj kobiety z rodziny: mamy, babcie, ciocie, których kuchnia czerpie z tradycji i domowych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenia. Dania są skomponowane z najwyższą starannością oraz wydobywają smaki i aromat wina. Takiej kuchni nie można sobie odmówić. Kreteńczycy są niezwykle gościnni, zatem może się zdarzyć, że gospodarze usiądą razem z nami do posiłku. Koszt degustacji połączonej z posiłkiem nie jest znacząco wysoki, może wynosić w minimalnej wersji od około 20 EUR za osobę. W opcji samej degustacji może się też zdarzyć, że zostaniemy poczęstowani niewielkimi przekąskami (gr. mezedes), które podkreślą smak kosztowanego wina. 


Kornelia Michalak
Kornelia Michalak

Miłośniczka i pasjonatka podróży za jeden uśmiech do gwiazd lub tylko o jedną miejscowość dalej.

Z przypadku "Kretolożka". Ciągle poszukująca urokliwych zakątków

i oczekująca na niezwykłe spotkania z ludźmi.

podobne wpisy

Kreta: greckie wina i winnice

Kreta posiada niezwykle bogatą tradycję oraz ciekawą historię... Czytaj więcej

Winnica Alexakis

Winnica Alexakis to rodzinnie prowadzony biznes, którego... Czytaj więcej

Winnica Anoskeli

Winnica Anoskeli to rodzinny biznes prowadzony w pobliżu... Czytaj więcej

Winnica Boutari

Nazwa winnicy Boutari nawiązuje do legendy o miejscu, które... Czytaj więcej

Winnica Douloufakis

Winnica Douloufakis jest niewielką rodzinną winnicą znajdującą... Czytaj więcej

Wino retsina co "gębę wygina"

Retsina to białe wino z dodatkiem żywicy. Jej nietypowy... Czytaj więcej