Kreta: trufle

02-11-2016

Kreta nie jest powszechnie znana z występowania trufli, jednak znakomite okazy tych grzybów z powodzeniem można zbierać na terenie płaskowyżu Lassithi. Od 8 lat George Vidalis i jego żona Alice upowszechniają rytuał ich zbierania oraz tworzą wyborne potrawy kuchni kreteńskiej z dodatkiem trufli. Choć znane są od czasów starożytnych, w obecnej chwili dzięki staraniom kucharzy i pasjonatów przeżywają swój renesans. Warto podczas odwiedzin wyspy zdecydować się na degustację potraw skomponowanych z dodatkiem tych ciekawych grzybów. 

Od starożytności...

W czasach antycznych i bizantyjskich grzyby były powszechnie znane i spożywane w dużych ilościach. Niektóre z nich były opisywane w pracach antycznych lekarzy, m.in. Hipokratesa w V wieku p.n.e. oraz Galena w I wieku n.e., którzy dowodzili ich leczniczych właściwości. Niektóre przekazy donoszą, że starożytni celowo rozrzucali małe kawałki białej i czarnej topoli na działkach, które wcześniej były nawożone obornikiem, aby grzyby rosły w całym sezonie. Grecy nazywali je "hydra", były one tak poszukiwane, że mieszkańcy Grecji spoza Aten otrzymali prawa obywatelskie w zamian za danie z truflami. Były one spożywane raczej jako afrodyzjak niż tylko ze względu na właściwości smakowe. Galen przekonywał, że ich konsumpcja może wprowadzić w stan przyjemnej euforii i zadowolenia. 

Trufle współcześnie 

W Europie znanych jest ponad dwadzieścia gatunków trufli, ale tylko kilka posiada walory smakowe. Są to stosunkowo rzadkie podziemne grzyby, które współistnieją i rosną na korzeniach niektórych gatunków drzew i krzewów pod ziemią. Większość posiada okrągły kształt, w wielkości od ziarna grochu do pomarańczy. Rosną pod ziemią, co jest wynikiem adaptacji do warunków środowiskowych, bowiem lepiej znoszą suszę. Trufle mają podziemne owocniki, które posiadają postać bulwy pokrytej grubymi brodawkami. Dojrzała trufla emituje swój własny zapach i dlatego wyszkolony pies jest w stanie określić jej położenie pod ziemią nawet kiedy rośnie na głębokości nawet 20-30 cm. Trufle pomimo swojego niepozornego, a wręcz odpychającego wyglądu są cennym, luksusowym towarem, serwowanym w najwykwintniejszych restauracjach świata. Występują w różnych odmianach, m.in. jako trufle białe, szaro-białe, czarne oraz letnie i zimowe. Trufle są domeną Morza Śródziemnomorskiego, głównie Francji, Włoch i Hiszpanii. Występują też w niektórych rejonach Grecji, na północy Peloponezu, w okolicy góry Olimp oraz na Krecie.

Trufle na Krecie

Na Krecie trufle są znane szczególnie w dwóch regionach - na płaskowyżu Lassithi i w górach Lefka Ori. W ostatnich latach propagatorami tego ciekawego produktu stali się George Vidalis i jego żona Alice, którzy w miejscowości Agios Konstantinos na płaskowyżu Lassithi prowadzą tawernę i tradycyjny pensjonat. George dla chętnych osób w niewielkich grupach (minimum 8 osób) organizuje wycieczki w poszukiwaniu trufli po płaskowyżu. Jest to znakomita okazja dla wielbicieli trufli, którzy poznając produkt chcieliby spróbować tego rodzaju aktywności. Jego żona Alice przygotowuje natomiast wyborne potrawy według domowych receptur, do których dodaje trufle. Jedną z rzadziej spotykanych jest powstała na bazie ręcznie przygotowywanego makaronu potrawa, z dodatkiem kreteńskiej oliwy oraz startej trufli. Zachęcamy do lektury szczegółów na temat restauracji lub do rezerwacji noclegu w pensjonacie

 


Kornelia Michalak
Kornelia Michalak

Miłośniczka i pasjonatka podróży za jeden uśmiech do gwiazd lub tylko o jedną miejscowość dalej.

Z przypadku "Kretolożka". Ciągle poszukująca urokliwych zakątków

i oczekująca na niezwykłe spotkania z ludźmi.

podobne wpisy

Bogactwo greckiej kuchni - mezedes

W kuchni greckiej mezedes to potrawa lub zestaw potraw,... Czytaj więcej

Laiki - tradycyjny grecki targ

Laiki to tradycyjny, uliczny targ odbywający się na świeżym... Czytaj więcej

Tawerna Thalassino Ageri

Tawerna Thalassino Ageri to najlepsza rybna tawerna w mieście... Czytaj więcej

Ser graviera - znakomity ser pochodzący z Krety

Ser graviera - prawdopodobnie najlepszy i najbardziej znany... Czytaj więcej