Kreta: wino odmiany Vidiano

28-10-2016

Wino odmiany Vidiano jest jednym z najbardziej obiecujących szczepów winnych na Krecie. Na bazie tej rodzimej odmiany można budować reputację kreteńskich win na międzynarodowych rynkach. Niektórzy winiarze uważają, że jest to grecki odpowiednik odmiany Chardonnay. A lokalni enolodzy na nowo odkrywają szczep Vidiano i wykorzystując swoje umiejętności promując jego unikatowe walory smakowe. Jaki zatem potencjał drzemie w tej odmianie winogron? Zebraliśmy dla Was najważniejsze informacje. 

Najlepsza odmiana wina z Krety?

Vidiano to odmiana białych winogron uprawiana od wieków na terenie Krety. W ostatnich latach zyskuje coraz większą popularność wśród winiarzy na wyspie. A z roku na rok jest chętniej przez nich uprawiana, podobnie jak inna rodzima odmiana - Vilana. Demetri Tsoupeis, winiarz w winnicy Alexakis przekonuje, że "Dla mnie Vidiano jest najlepszą odmianą Krety" i dodaje "Vidiano jest jak Chardonnay. Dla mnie to jest przyszłość kreteńskiego wina". W ostatnich latach wielu młodych winiarzy, którzy kształcili się poza Kretą wraca do tradycji upraw endemicznych odmian. Zgodnie z nowożytnymi trendami - najlepsze rezultaty osiągane są dla rodzimych upraw winogron uprawianych na pierwotnych dla nich ziemiach. Dlatego Kreta jest idealnym miejscem, aby odtworzyć wina pochodzące ze szczepu Vidiano.

Uprawy winorośli prowadzone są obecnie w niewielu winnicach na wyspie, głównie ze względu na wysokie wymagania dotyczące gleby i terenu, choć warto zauważyć, że zainteresowanie nimi wzrasta wśród enologów z powodu dużej ilości nowych win na ich bazie powstałych. Otrzymywane z tego szczepu wina uzyskują cytrynowy kolor, są intensywne, indywidualne oraz o bardzo złożonych aromatach dojrzałych brzoskwiń i moreli, z nutami aromatycznych ziół. Stosuje się dwie metody winifikacji: klasyczną w zbiornikach ze stali nierdzewnej oraz nieco eksperymentalną - polegająca na dojrzewaniu trunku w dębowych beczkach.

Uprawa i produkcja wina w wybranych winnicach

Obecnie największa uprawa Vidiano prowadzona jest w winnicy Alexakis założonej przez inżyniera-enologa Steliosa Alexakisa w latach 70-tych XX wieku. Dzisiaj winnicę prowadzą jego dwaj synowie Lazaros i Apostolos, którzy studiowali we Florencji we Włoszech oraz w Fresno w Kalifornii. Wytwarzają oni znakomite, jednoodmianowe białe wino, którego barwa określana jest mianem zieleni brylantowej. Bukiet jest bardzo charakterystyczny i składa się z aromatów owoców tropikalnych, gruszki i nuty owoców cytrusowych.  

Mniejszą, ale prężnie rozwijającą się winnicą jest winnica Douloufakis, której właściciel Nikos Douloufakis w 2000 roku obsadził krzewami szczepu Vidiano. W winnicy tworzone są dwa rodzaje wina: Dafnios i Aspros Lagos, jeden z tradycyjnej winifikacji butelkowany jest w styczniu, drugi w lutym i leżakuje w dębowych beczkach 7-10 miesięcy. Wino, które dojrzewa w beczkach wymaga zbioru esencjonalnych owoców, które nie poddadzą się fermentacji i aromatowi dębu. W tym roku winnica rozpoczęła sprzedaż wina musującego stworzonego w 100% z odmiany Vidiano z rocznika 2013. Wino dojrzewało przez 4 lata. Charakteryzuje się złożonym aromatem przypominający smak jabłek, moreli, miodu i wosku pszczelego. Jest to orzeźwiające wino musujące o długim posmaku. Winnica Dafnes dysponuje znakomitym terroir dla uprawy tego szczepu. Ze względu na wymagające warunki gleba powinna być dobrze osuszona, najlepiej wapienna, korzystnie gdy winnica położona jest na zboczach. W winnicy Dafnes wszystkie te warunki są spełnione przez co właściciele uzyskują znakomite rezultaty swoje pracy. 

Dlaczego wino Vidiano? 

Rodzime szczepy winorośli uprawiane na Krecie są wizytówką wyspy i pracy jej mieszkańców. W połączeniu z promocją kuchni kreteńskiej pośród międzynarodowych odmian mogą przyczynić się do poprawy wizerunku wyspy poza Grecją. Wielu młodych enologów dostrzegło potencjał w ich rozwijaniu, a przez to w promocji winiarstwa i enoturystyki na Krecie. Goście odwiedzający wyspę i kosztujący produktów pochodzących z tej ziemi, potraw dopasowanych do lokalnego wina, które jest owocem tradycji, miłości do natury i ogromnej wiedzy o tym terenie, zachwycą się jego znakomitym smakiem i walorami poznawczymi. 


Kornelia Michalak
Kornelia Michalak

Miłośniczka i pasjonatka podróży za jeden uśmiech do gwiazd lub tylko o jedną miejscowość dalej.

Z przypadku "Kretolożka". Ciągle poszukująca urokliwych zakątków

i oczekująca na niezwykłe spotkania z ludźmi.

podobne wpisy

Winnica Douloufakis

Winnica Douloufakis jest niewielką rodzinną winnicą znajdującą... Czytaj więcej

Kreta: greckie wina i winnice

Kreta posiada niezwykle bogatą tradycję oraz ciekawą historię... Czytaj więcej

Winnica Alexakis

Winnica Alexakis to rodzinnie prowadzony biznes, którego... Czytaj więcej

Kreta: degustacja wina

Turystyka winiarska rozwija się na Krecie jak nigdy wcześniej.... Czytaj więcej

Winnica Mediterra - Creta Olympias S.A.

Winnica Mediterra - Creta Olympias S.A. znajduje się we... Czytaj więcej

Wino retsina co "gębę wygina"

Retsina to białe wino z dodatkiem żywicy. Jej nietypowy... Czytaj więcej

Winnica Anoskeli

Winnica Anoskeli to rodzinny biznes prowadzony w pobliżu... Czytaj więcej