Laiki - tradycyjny grecki targ

13-09-2016

Laiki to tradycyjny, uliczny targ odbywający się na świeżym powietrzu w różnych dzielnicach miasta w wybrane dni tygodnia. Nazwa pochodzi od słowa w języku greckim λαική, które w wolnym tłumaczeniu oznacza coś "dla ludu" lub ludowego. W istocie jest to targ, znany w każdej wsi i mieście, który odbywa się co najmniej raz w tygodniu, a w większych miejscowościach minimum raz w danej dzielnicy lub kilka razy w mieście. Miejsce i czas odbywania się lokalnego targu są znane głównie miejscowym mieszkańcom, ale coraz częściej pośród straganów można spotkać turystów. 

Laiki a lokalne produkty 

Na targu sprzedawane są sezonowe produkty, głównie warzywa i owoce, choć coraz częściej pojawiają się też: sery, zioła, raki, miody, jajka a nawet zwierzęta hodowlane, np. króliki i kurczaki. Większość produktów pochodzi od lokalnych rolników i producentów, którzy przyjeżdżają z miejscowości oddalonych nie dalej niż 100 km od wsi lub miasteczka, w których targ się odbywa. Jest to gwarancja pochodzenia produktów od lokalnych dostawców, produktów uprawianych na lokalnych terenach oraz ich świeżości. Wybór jest zazwyczaj ogromny, a jakość tych samych produktów oferowanych na różnych stoiskach porównywalna, choć warto obserwować, którzy sprzedawcy proponują swoje wyroby w atrakcyjnej cenie.  

Największą popularnością cieszą się targi organizowane wczesną wiosną i latem, kiedy jest największa obfitość i wybór produktów. Stragany zachęcają do zakupów dużą ilością barw i zapachów. Pod koniec marca pojawią się truskawki i karczochy. Później na wiosnę, czereśnie i morele rywalizują o uwagę klientów. Wraz z nadejściem lata przybywa soczystych melonów i pomidorów. Ta pora roku kończy się wielkim finałem w sierpniu kiedy na straganach królują słodkie figi i winogrona. Ponadto, wszyscy z oczekiwaniem wypatrują pojawienia się małych ziemniaków, wyciąganych niemal prosto z ziemi z tak delikatną skórką, że można ją ściągać łyżką. W miesiącach zimowych można doświadczyć eksplozji aromatów i zapachów pomarańczy, mandarynek oraz innych owoców cytrusowych. Jesienią dominują jabłka, gruszki oraz dynie. Wraz z tymi wszystkimi sezonowymi owocami i warzywami na targach można kupić wszystkie inne artykuły żywnościowe, dostępne całoroczne, które zostaną wykorzystane w kuchni. Na Krecie, szczególną popularnością cieszą się sery, oliwki oraz oliwa - niezbędne w kuchni każdej kreteńskiej gospodyni. 

Jak i kiedy kupować?

Sprzedawcy i rolnicy pojawiają się na targu wcześnie rano, aby ustawić i zorganizować swoje stragany z produktami. Później mieszkańcy zaczynają wypełniać place lub ulice, na których odbywa się targ, z minuty na minutę przybywa coraz więcej odwiedzających, a sprzedawcy zwracają uwagę klientów oferując próbki produktów. Targ rozpoczyna się około 8 rano i trwa do godziny popołudniowych (14-15). Najświeższe produkty są oferowane w godzinach porannych, a najlepsze okazje trafiają się w dalszej części dnia. Targi organizowane są przy głównych placach lub ulicach w miejscowościach. Można zapytać lokalnych mieszkańców, w którym miejscu są organizowane. Warto zabrać ze sobą słownik lub poznać wcześniej kilka przydatnych zwrotów w języku greckim, aby porozumieć się ze sprzedawcami, którzy mówią raczej w swoim języku narodowym. 

W większości miast na Krecie targi odbywają się minimum raz w tygodniu. W Chanii jest ich organizowanych aż 4 (poniedziałek, środa, czwartek i sobota) w różnych lokalizacjach. W poniedziałki na ulicy Giampoudaki (gr. Γιαμπουδακη), w środy na ulicy Anagnoustou Mantaka (gr. Αναγνώστου Μάντακα), w czwartek przy drodze w pobliżu starego miasta ulicy Aktii Kanari (gr. Ακτή Κανάρη), w sobotę na ulicy Minoos (gr. Μίνωος). Nie są one raczej organizowane dla turystów, ale są oni nadal bardzo miło widziani. Obok stoisk z żywnością sprzedaje się również tanie ubrania, buty i inne drobne przedmioty. W Rethymno główny targ organizowany jest w czwartki obok parku miejskiego, w Heraklionie natomiast tragi odbywają się aż sześć razy w tygodniu, największy targ organizowany jest w sobotę. 


Kornelia Michalak
Kornelia Michalak

Miłośniczka i pasjonatka podróży za jeden uśmiech do gwiazd lub tylko o jedną miejscowość dalej.

Z przypadku "Kretolożka". Ciągle poszukująca urokliwych zakątków

i oczekująca na niezwykłe spotkania z ludźmi.

podobne wpisy

Bogactwo greckiej kuchni - mezedes

W kuchni greckiej mezedes to potrawa lub zestaw potraw,... Czytaj więcej

Frappé - grecka kawa mrożona

Kawa frappé to grecki sposób na orzeźwienie w upalne dni... Czytaj więcej

Kulinarna legenda Krety - Pan Jorgos Xatziparashos 

Przez ponad pół wieku Pan Jorgos Xatziparashos w swojej... Czytaj więcej

Kali oreksi (gr. smacznego), czyli w greckiej tawernie

Kreta to nie tylko pałac w Knossos i bajeczne plaże z turkusowymi... Czytaj więcej

Ser graviera - znakomity ser pochodzący z Krety

Ser graviera - prawdopodobnie najlepszy i najbardziej znany... Czytaj więcej

Pita gyros czyli najpopularniejsza grecka przekąska

Pita gyros to najpopularniejsza grecka przekąska. Niemal... Czytaj więcej

Wino retsina co "gębę wygina"

Retsina to białe wino z dodatkiem żywicy. Jej nietypowy... Czytaj więcej