Tawerna Thalassino Ageri

24-08-2016

Tawerna Thalassino Ageri (Θαλασσινό Αγέρι) to najlepsza rybna tawerna w mieście Chania! Nie spotkaliśmy bowiem żadnej osoby, która by jej nie poleciła i nie zachwalała. Miejsce dla koneserów, z jedyną w swoim rodzaju atmosferą oraz wyśmienitym jedzeniem. Ze względu na położenie w menu dominują ryby, ale goście mogą też kosztować znakomitych przystawek i sałatek. W takim miejscu do pełni szczęścia potrzeba jeszcze jedynie dobrego towarzystwa i lokalnego wina! 

Od historii do współczesności 

Tawerna znajduje się w starej części miasta Chania, w dzielnicy Halepa w miejscu zwanym - Tabakaria. W XIX wieku powstały tutaj budynki przemysłowe, w którym znajdowały się garbarnie. Celowo oddalone kilka kilometrów od centrum miasta, aby produkcja skór nie zakłócała codziennego życia mieszkańców oraz mogła korzystać z położenia - tuż nad morzem o płytkich wodach z dostępem do wody, która była potrzeba szczególnie w pierwszym etapie ich wytwarzania. Tawerna położona jest tuż przy morzu - jest to zatem  znakomita lokalizacja, aby kosztować jego owoców. Goście zasiadają przy stolikach tuż na brzegiem z widokiem na stare budynki garbarni lub też we wnętrzu niewielkiej sali. 

Większość zabudowań powstała w latach 1830-1840. Tabakaria rozkwitały w czasie wojny, a przestały funkcjonować w czasie okupacji, ich zanik zaczął następować stopniowo w latach 70-tych XX wieku aż do dzisiaj. Obecnie większość z nich jest opuszczona, a niektóre zostały przekształcone na inne cele. Jedynym elementem, który pozostał to nietknięta przez czas imponująca architektura i ich kompozycja w miejscowym krajobrazie. Budynki mają wejście od strony ulicy, wyglądają najciekawiej od strony morza, są wysokie na dwa lub trzy piętra. 

Rybne menu

Tawerna Thalassino Ageri to najbardziej malowniczo położona restauracja w mieście Chania. Morska bryza i znakomita kuchnia są sekretem popularności tej tawerny. Jest to idealne miejsce na romantyczną kolację, z szumem fal i widokiem na morze. W menu dominują świeże ryby, dobrze przyrządzone ośmiornice i kalmary, homary z makaronem, sałatki s, które serwowane w połączeniu z atmosferą tego miejsca dostarczają wszystkie unikalne wartości, aby tawerna mogła pretendować do miana najlepszej w mieście. Wyśmienitym dodatkiem do potraw są kreteńskie wina. To wybór znanych win od lokalnych producentów. Codzienne menu zawiera obowiązkowo zupę rybną ze świeżych ryby oraz świeże warzywa. Jedną ze specjalności tawerny są kalmary z dodatkiem kopru, zielonych oliwek oraz grillowane ośmiornice i mątwy. Wielbicieli kulinarnej klasyki zachwyci spaghetti z homarem.  

Jak dotrzeć do dzielnicy Halepa i tawerny? 

Dzielnica Halepa leży na wschód od miasta Chania. Powstała połowie XIX wieku i jest dobrze znana w historii Krety jako miejsce podpisania "Konwencji Halepa", w której Turcy przyznawali Kreteńczykom duży stopień samorządności. Najlepiej z centrum miasta dojechać kierując się w kierunku wschodnim główną ulicą E. Venizelosa (E. Venizelou). Tawerna znajduje się na końcu ulicy Vivilaki (jednokierunkowa), przy której nieco wyżej można zostawić samochód. 


Kornelia Michalak
Kornelia Michalak

Miłośniczka i pasjonatka podróży za jeden uśmiech do gwiazd lub tylko o jedną miejscowość dalej.

Z przypadku "Kretolożka". Ciągle poszukująca urokliwych zakątków

i oczekująca na niezwykłe spotkania z ludźmi.

podobne wpisy

Tawerna Monastiri w Chanii

Tawerna Monastiri położona jest w starym mieście Chania,... Czytaj więcej

Ser graviera - znakomity ser pochodzący z Krety

Ser graviera - prawdopodobnie najlepszy i najbardziej znany... Czytaj więcej

Bogactwo greckiej kuchni - mezedes

W kuchni greckiej mezedes to potrawa lub zestaw potraw,... Czytaj więcej

Kali oreksi (gr. smacznego), czyli w greckiej tawernie

Kreta to nie tylko pałac w Knossos i bajeczne plaże z turkusowymi... Czytaj więcej