Winnica Domaine Zacharioudakis

18-09-2016

Winnica Zacharioudakis położona jest na wzgórzu nazwanym "Orthi Petra" na wysokości 500 metrów n.p.m. w miejscowości Plouti, w okolicy starożytnego miasta Gortyna. Winnica obejmuje powierzchnię blisko 2000 m² i została zaprojektowana w wyjątkowy sposób. Winogrona są uprawiane ekologicznie i zgodnie z najwyższymi standardami jakości. Jest to dzieło dziennikarza Steliosa Zacharioudakisa i jego żony - Victorii, którzy rozpoczęli realizację swojej wizji winnicy w 2000 roku. W efekcie tych działań dziewięć lat później powstała wyjątkowa przestrzeń, która oddaje hołd produkcji wina. 

Krajobraz winnicy

Winnice zostały zasadzone w wyjątkowy sposób, małe i duże kamienne tworzą ściany na stromych zboczach wijących się na wzgórzu. Sceneria tworzy jedną z najpiękniejszych winnic w Europie. Warto tutaj przyjechać dla tych krajobrazów. Skaliste, wapienne i pochyłe tereny w połączeniu z wysokością, umiarkowane warunki pogodowe, jak również biologiczne czynniki tworzą warunki, które powodują wzrost winogron wysokiej jakości. Zachwyca nie tylko sama winnica, ale też jej najbliższa okolica. Niewielki kościół Panagia znajduje się w jej przedniej części i dodaje temu obszarowi uroku. W odległości jednego kilometra na południe znajduje się stanowisko archeologiczne Gortyna, a o około dwa kilometry oddalona jest mityczna jaskinia Lavirinthos. Gości zachęcają do odwiedzin piękne plaże południowej Krety, znajdujące się w pobliżu miejscowości: Matala, Agia Galini, Kalamaki czy Lentas.

W winnicy uprawiane są odmiany czerwonych winogron: Kotsifali, Syrah, Cabernet Sauvignon i Merlot, białych winogron: Vilana, Vidiano, Malvazia di Candia, Malvazia di Candia Aromatica i Sauvignon Blanc. Winnica składa się z trzech poziomów zgodnie z kolejnością produkcji wina, a mianowicie najwyżej znajduje się poziom zbierania winogron, kolejno poziom produkcji wina a następnie piwnice, gdzie wina dojrzewają, niektóre w dębowych beczkach. Zbieranie winogron odbywa się na najwyższym poziomie z winnicy. Z pomocą grawitacji winogrona są prowadzone do zbiornika, w którym są wyciskane i który znajduje się bezpośrednio pod obszarem zbierania. Po raz kolejny, grawitacja napędza winogrona do poziomu poniżej do zbiornika ze stali nierdzewnej, w którym usytuowane są drożdże i zachodzi ekstrakcja. Zbiorniki posiadają system automatycznego chłodzenia. Wina są butelkowane w winnicy, w której znajduje się rozlewnia, zgodnie z przepisami oraz międzynarodowymi systemami "ISO 2001" i "ISO 22000", które gwarantują wysoką jakość produktu końcowego.

Wybrane propozycje win z winnicy

Domaine Zacharioudakis Vidiano. Wytrawne białe wino. Składa się w 100% z odmiany Vidiano. Wino charakteryzuje się jasnym kolorem i złotymi odbiciami, które wskazują na jego dojrzewanie w beczce. Bukiet podkreśla połączenie świeżej brzoskwini, wanilii i orzechów. Posmak jest długi, wino posiada zrównoważoną kwasowości. Winogrona tej odmiany uprawiane są na wysokości 404 - 505 metrów n.p.m., stworzone wino przez 5 miesięcy dojrzewa w dębowych beczkach. Idealna temperatura serwowania wynosi 12 °C. Wino znakomicie komponuje się z tłustymi rybami i białym mięsem. 

Orthi Petra Syrah Kotsifali. Wytrawne czerwone wino. Wino składa się w 60 % z odmiany Syrah oraz w 40 % z odmiany Kotsifali. Jest znane ze swojej głębokiej rubinowej barwy i aromatu dojrzałych czerwonych owoców w zestawieniu z aromatem kawy i ziół, które harmonijnie się komponują. Wino dojrzewa przez 12 miesięcy w dębowej beczce, przez co nabiera aromatów wanilii. W 2015 roku wino otrzymało srebrny medal dla wina organicznego na międzynarodowym konkursie "BIO WEINPREIS" w Monachium. Idealna temperatura serwowania wynosi 17-18 °C. 

Domaine Zacharioudakis Rose. Wino półwytrawne różowe. Wino składa się w 60 % z odmiany Cabernet Sauvignon oraz w 40 % z odmiany Kotsifali. Jest uznawane za jedne z najlepszych kupaży tych odmian produkowanych na wyspie. Imponujące rosé odznacza się pięknym, jasnym kolorem oraz bogactwem aromatów dojrzałych owoców i pysznym wykończeniem aromatycznym. Wino może towarzyszyć posiłkom składającym się z lekkich dań oraz znakomicie sprawdza się na specjalne okoliczności kulinarne. Najlepiej komponuje się z owocami morza, białym mięsem i makaronem. Idealna temperatura serwowania wynosi 11 °C. 

Wizyta w winnicy

Drzwi winnicy są otwarte dla zwiedzających przez cały rok. Goście mogą spróbować win w połączeniu z daniami kuchni kreteńskiej. Chętni mogą też uczestniczyć w procesie wytwarzania wina jeśli ich wizyta będzie miała miejsce w odpowiednim czasie. Kontakt do winnicy - Pani Victoria Zacharioudaki, telefon: +30 28820 24660 lub +30 6936 669212 oraz adres e-mail: info@zacharioudakis.com. Winnica jest otwarta dla zwiedzających od kwietnia do października od poniedziałku do soboty w godzinach od 10:00 do 17:00. Podczas zimowych miesięcy goście są o wcześniejszy kontakt i umówienie wizyty. Dojazd: winnica oddalona jest około 48 kilometrów na południe od Heraklionu, najlepiej kierować się główną drogą do miejscowości Agia Deka, a następnie przez Ampelouzos do wsi Plouti. 


Kornelia Michalak
Kornelia Michalak

Miłośniczka i pasjonatka podróży za jeden uśmiech do gwiazd lub tylko o jedną miejscowość dalej.

Z przypadku "Kretolożka". Ciągle poszukująca urokliwych zakątków

i oczekująca na niezwykłe spotkania z ludźmi.

podobne wpisy

Winnica Alexakis

Winnica Alexakis to rodzinnie prowadzony biznes, którego... Czytaj więcej

Kreta: greckie wina i winnice

Kreta posiada niezwykle bogatą tradycję oraz ciekawą historię... Czytaj więcej

Winnica Anoskeli

Winnica Anoskeli to rodzinny biznes prowadzony w pobliżu... Czytaj więcej

Winnica Boutari

Nazwa winnicy Boutari nawiązuje do legendy o miejscu, które... Czytaj więcej

Kreta: degustacja wina

Turystyka winiarska rozwija się na Krecie jak nigdy wcześniej.... Czytaj więcej

Winnica Douloufakis

Winnica Douloufakis jest niewielką rodzinną winnicą znajdującą... Czytaj więcej

Winnica Lyrarakis

Rodzina Lyrarakis tworzy wina od 1966 roku. Jest jednym... Czytaj więcej

Winnica Mediterra - Creta Olympias S.A.

Winnica Mediterra - Creta Olympias S.A. znajduje się we... Czytaj więcej