Winnica Boutari

16-08-2016

Nazwa winnicy Boutari nawiązuje do legendy o miejscu, które zostało utworzone w celu ochrony przed piratami. W języku greckim "Fantaxometocho" oznacza „nawiedzona posiadłość ziemską". Dziś jest to miejsce, gdzie jeden z największych greckich producentów wina, założył swoją winnicę na Krecie Nieruchomości jest otoczona przez 7 hektarów winnic i znajduje się w regionie uprawy winorośli Archanes, słynącej z produkcji wina. Położona jest przy drodze prowadzącej do miejscowości Myrtia, miejsca narodzin słynnego greckiego pisarza Kazantzakis, w którym znajduje się muzeum oraz blisko wykopalisk archeologicznych pałacu w Knossos

Firma Boutari powstała w 1879 roku. Została założona przez Ioannisa Boutarisa i jest jedną z historycznych firm w Grecji zajmującą się produkcją wina. Na terenie kraju działa sześć winnic, na obszarach: Nausa, Goumenissa, Kreta, Santorini, Mantinia oraz Attyka) oraz jedna na południu Francji. Łącznie wytwarzanych jest ponad 40 etykiet win. 

Działalność winnicy 

Budowa nowych budynków winnicy Boutari została zakończona na początku 2004 roku i są one jednym z najlepiej wyposażonych. Goście mogą skorzystać z wycieczki do piwnicy, po obszarze produkcji, cieszyć się imponującym pokazem multimedialny. Winnica Boutari jest zbudowana na zewnątrz wsi Skalani. Znajduje się kilka kilometrów od centrum miasta Heraklion, w pobliżu stanowiska archeologicznego w Knossos i jest klejnotem wśród upraw winorośli strefy VQPRD Archanes. Głównym celem firmy Boutari było stworzenie podstaw do dalszej promocji kreteńskiego wina na całym świecie, dzięki produkcji wysokiej jakości win. W regionie, który był znany z jego ekosystemu i jego tradycji w uprawie winorośli, spółce udało się zwiększyć potencjał lokalnych odmian i wykonane kreteńskie winnice znane szerszej publiczności przez wyróżnienia. 

Od 1990 roku winnica Boutari odgrywa ważną rolę w badaniach nad potencjałem greckich odmian winogron, a także nad charakterem odmian zagranicznych dostosowywanych do greckiego klimatu i mieszanych z rodzimymi szczepami. Winogrona uprawiane w winnicy są wykorzystywane do produkcji białego wina Fantaxometocho, regionalnych: Chardonnay, Vilana i Thrapsathiri oraz czerwonego wina Skalani i regionalnych: Kotsifali i Syrah. Winorośl uprawiana jest na wysokości wahającej się między 170 i 215 metrów, na 7-hektarowej działce, pielęgnowanej zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. Za sprawą starannie dobrenej lokalizacji - po północnej stronie wzgórza, winnica jest znakomicie chroniona przed „livas”- upalnym letnim wiatrem z południa, a często owiewana przez korzystny, chłodny wiatr morski - "meltemi". Winogrona uprawiane są na ziemi zawierającej glinę, wapień, z dobrym drenażem. 

Wybrane propozycje win z winnicy Boutari na Krecie

Winnice Boutari na terenie Krety wytwarzają wina, z charakterystycznych szczepów dla danego obszaru. Części win eksperymentalnie podlega kupażowaniu. Wybraliśmy wina charakterystyczne dla Krety i przez nas docenione za ponadczasowe kompozycje. 

Fantaxometocho (wino białe wytrwane). Wspominane już wino, które jest "twarzą" winnicy. Dla jednych trunek eksperymentalny, dla innych znakomite połączenie. Mieszanka szczepu Malvasia Aromatica z kosmopolitycznym Chardonnay i owocowym Vilana, tworzy wyjątkowe rezultaty. Wino dojrzewa 2-4 lata, przez pierwsze 3 miesiące w dębowych beczkach. Posiada żółty biały kolor z zielonkawymi odcieniami. Charakteryzuje się aromatem kwiatu cytryny, ananasa i nutami miodu. Paleta jest zaokrąglana przez aromat wanilii, za sprawą krótkiego pobytu w beczkach. Wino jest dobrze wyważone, o wysokiej kwasowości i zawartości alkoholu, z długim posmakiem. Schłodzone, jest znakomitym dodatkiem do ryb, drobiu i owoców morza. Najlepiej smakuje podawane w temperaturze: 6-8 °C. Wino zdobyło wiele medali na międzynarodowych targach, np. srebrny medal na Międzynarodowym Konkursie w Salonikach w 2009. roku.

Moscato Spinas (wino białe). Słodkie wino z suszonych winogron. Odmiana składająca się w 100% ze szczepu Moscato Spinas. jest to wino klasy premium o intensywnym smaku i aromacie dojrzałych winogron. Fermentacja alkoholowa trwa 25 dni i przebiega w temperaturze 20-22 °C. Wino dojrzewa najpierw 24 miesiące w beczkach z francuskiego dębu, starzeje się 6-8 lat. Wino charakteryzuje się złotym kolorem z ciemnym odcieniem. Imponujący jest bukiet na nosie, gdzie łączą się aromaty: owoce cytrusowe, ananas, grejpfrut łączą się z aromatem miodu i rumianku. Najlepiej smakuje podawane w temperaturze: 10-12 °C. 

Skalani (wino czerwone). Wytrawne wino składające się z odmian: 50% Kotsifali i 50% Syrah. Wino spełnia wysokie standardy i wymagania konsumentów, jest to wynik wielu lat doświadczeń przy produkcji. Skalani jest jednym z najlepszych win firmy Boutari i otrzymało liczne, ważne wyróżnienia. Wino dojrzewa 12 miesięcy w dębowych beczkach, proces starzenia 8-10 lat. Głęboko czerwone wino z intensywnym bukietem, zdominowanym przez aromaty czerwonych owoców leśnych oraz słodkich aromatów takich jak cynamon, kakao, dopasowane harmonijnie do aromatu dębowych beczek. Wspaniały dodatek do lekkich dań mięsnych i serów. Wino powinno być serwowane w temperaturze 16-18 °C. 

W wyborze win celowo pominęliśmy rozwinięty opis wina Kretikos (szczep czerwony i biały). Uważamy bowiem, że znajdziecie na Krecie inne winnice przodujące w produkcji wina z niemal antycznych szczepów plyto i dafni. Z pewnością spotkacie z wieloma opiniami na temat winnicy Boutari, zarówno pozytywnymi jak i negatywnymi. Jest to z pewnością duża winnica, przez co jej produkcja wydaje się bardzo komercyjna. Miłośnikom mniejszych winiarni i poszukujących spokojnej atmosfery, niemal rodzinnej polecamy inne winnice. 

Nocleg w winnicy

Skalani Hills Residences to obiekt składający się z trzech apartamentów mieszkalnych na obszarze winnicy. Te trzy luksusowe rezydencje zostały starannie odnowione, aby ich architektura harmonizowała z okolicą. Pokoje gościnne obejmują trzy niezależne rezydencje w obrębie dawnego domu. Nazwa każdej pochodzi od lokalnych odmian winogron: Kotsifali, Malvasia & Liatiko. Domy zostały całkowicie odnowione i tworzą stylowe, luksusowe rezydencje, wszystkie wyposażone w nowoczesne udogodnienia. 

Więcej informacji dostępnych jest na stronie: http://www.ariahotels.gr/en/content/scalani/welcome-7 

Wizyta w winnicy

Ze względu na fakt, że winnica Boutari jest jedną z największych i najnowocześniejszych winnic na Krecie, odwiedzający mogą skorzystać z różnorodnej oferty zwiedzania, degustacji, zakupy win a nawet noclegu. Odwiedziny winny są możliwe przez cały rok od poniedziałku do piątku 09.00 - 17:00. Osoba do kontaktu: Kamarianakis Emmanouil. Dane kontaktowe - adres: Skalani, Fantazometoxo, 70100 Heraklion, tel. +30 2810731617, tel. komórkowy: +30 6979000689, faks: +30 2810 731755 adres e-mail: manolis.kamarianakis@boutari.gr lub crete.winery@boutari.gr. Opłaty wizytę w winnicy oraz za degustację zaczynają się od 5 EUR, w zależności od długości trwania zwiedzania, ilości kosztowanych win oraz wielkości grupy zwiedzających mogą dochodzić do ceny ok. 13 EUR. Dojazd do winnicy najlepiej z Nowej Drogi Narodowej na wysokości miasta Heraklion w kierunku Knossos lub miejscowości Kalithea, a następnie do miejscowości Skalani. 


Kornelia Michalak
Kornelia Michalak

Miłośniczka i pasjonatka podróży za jeden uśmiech do gwiazd lub tylko o jedną miejscowość dalej.

Z przypadku "Kretolożka". Ciągle poszukująca urokliwych zakątków

i oczekująca na niezwykłe spotkania z ludźmi.

podobne wpisy

Kreta: greckie wina i winnice

Kreta posiada niezwykle bogatą tradycję oraz ciekawą historię... Czytaj więcej

Winnica Alexakis

Winnica Alexakis to rodzinnie prowadzony biznes, którego... Czytaj więcej

Kreta: degustacja wina

Turystyka winiarska rozwija się na Krecie jak nigdy wcześniej.... Czytaj więcej

Winnica Anoskeli

Winnica Anoskeli to rodzinny biznes prowadzony w pobliżu... Czytaj więcej

Wino retsina co "gębę wygina"

Retsina to białe wino z dodatkiem żywicy. Jej nietypowy... Czytaj więcej