Winnica Lyrarakis

17-09-2016

Rodzina Lyrarakis tworzy wina od 1966 roku. Jest jednym z czołowych producentów na Krecie. Winnice rodziny znajdują się na małym płaskowyżu obok wioski Alagni, w apelacji Peza oraz słynną z uprawy rzadkich kreteńskich odmian winorośli: Plytó i Dafni. Pochodzenie tych odmian sięga czasów antycznych, a rodzina Lyrarakis ocaliła je z powodzeniem od zapomnienia oraz sprawiła, że są one ponownie doceniane w czasach współczesnych. 

Uprawy winnicy Lyrarakis

Powierzchnia winnic wynosi blisko 14 hektarów, winorośl rośnie głównie na glebach wapiennych i żwirowych. Owoce dojrzewają w ciepłym klimacie, a temperatura jest łagodzona przez wysokość upraw nad poziomem morza - średnia wysokość wynosi 550 m. Winnica oficjalnie rozpoczęła działalność w latach 60-tych XX wieku, jednak wina tworzone w niej i sprzedawane były wcześniej. Odbiorcami były większe winiarnie na wyspie i poza nią. Oficjalnie pierwsze butelkowane wino produkowane pod marką Lyrarakis pojawiło się w 1992 roku. Uwagę odbiorców zwracają dwie rzadkie kreteńskie odmiany: Plytó i Dafni, które Manolis Lyrarakis uratował od zapomnienia. Dzisiaj winnica Lyrarakis dysponuje największą na Krecie uprawą odmiany winorośli Plytó, która jest trudna i kapryśna oraz której trzeba poświęcić wiele czasu i uwagi. 

W uprawach nie brakuje też odmian międzynarodowych jak Sauvignon blanc, Syrah, Merlot czy Cabernet sauvignon, z których powstają kupaże. Firma uznawana jest za wiodącego producenta wina wysokiej jakości na wyspie. Dumą winnicy jest czerwone wino powstałe w 100% z odmiany Mandilari dojrzewające w dębowych beczkach. Ponadto, Lyrarakis uznany jest za pierwszego producenta na wyspie, który połączył dwa winne szczepy: rodzimą odmianę Kotsifali z międzynarodową Syrah, które stworzyły niezwykle ekscytujący kupaż czerwonego wina. Sukces ten odniósł pod koniec lat dziewięćdziesiątych. Wina pochodzące z winnicy Lyrarakis zdobyły wiele międzynarodowych nagród i są eksportowane do większości krajów europejskich, jak i za Ocean Atlantycki (do USA i Kanady).

Enoturystyka w znakomitym wydaniu

W winnicy prowadzona jest też intensywna działalność enoturystyczna, dysponuje ona odnowionym budynkiem winiarni i położona jest w pięknym otoczeniu, w północnej części gminy Alagni, niemal w środku niewielkiego płaskowyżu. Budowa nowego zakładu butelkowania zakończyła się w 2004 roku po tym, jak rodzina ukończyła również pierwszy etap remontu piwnicy, w której przechowywane są dębowe beczki i butelki oraz odbywa się starzenie wina. W piwnicy można też przyjmować gości.

Wybrane propozycje win z winnicy

Dwa najważniejsze wina z winnicy to 100% wina ze szczepów: Plytó i Dafni - rodzimych kreteńskich odmian. Koniecznie trzeba ich spróbować podczas degustacji. Ponadto, warto przyjrzeć się bliżej kupażom oraz czerwonym odmianom, które uprawiane są w regionie wysp Morza Egejskiego, szczególnie na Krecie. 

Lyrarakis Plyto "Psarades". Wytrawne białe wino. Nazwa wina nawiązuje do nazwy odmiany oraz miejsca obsadzenia w "Psarades" - rodzinnej winnicy położonej na wysokości 480 m n.p.m. Wino jest eleganckie, z czystymi aromatami owocowymi o wysokiej intensywności, daje pełne i wszechstronne odczucia w ustach. Wyczuwalny jest smak melona, ​​ziół i cytrusów. Wino było nagradzane na wielu konkursach od roku 2001 do 2014. Znakomicie komponuje się z owocami morza oraz serami. 

Lyrarakis Dafni "Psarades". Wytrawne białe wino. Jego nazwa pochodzi od liścia laurowego, który w języku greckim jest nazywany "Dafni". Wino produkowane z tej odmiany przypomina jego aromaty, posiada ziołowy charakter oraz jest orzeźwiające. Wyczuwalna jest w ustach silna tekstura i intensywny aromat w tle owoców cytrusowych. Wino znakomicie komponuje się z sałatkami z dodatkiem aromatycznych ziół, współgra też z owocami morza, białym mięsem oraz kreteńskimi wytrawnymi ciastami, np. z dodatkiem sera lub szpinaku. Wino najlepiej smakuje podawane w temperaturze 10 °C.

Lyrarakis Mandilari "Plakoura". Wytrwane wino czerwone. Wino stworzone w 100% z winogron ze szczepu Mandilari, który jest najbardziej znaną odmianą czerwonych winogron uprawianych w regionie wysp Morza Egejskiego, szczególnie na Krecie. Jest to jednak odmiana wymagająca szczególnych warunków uprawy oraz o niskiej wydajności. Sukces w stworzeniu tego wina polega na jego głębokiej czerwonej barwie i doskonałej konstrukcji, która znakomicie się starzeje. Wyczuwa się aromaty śliwki, czekolady i wanilii, za sprawą leżakowania w dębowych beczkach. Wino idealnie komponuje się z grillowanym czerwonym mięsem oraz pikantnymi serami. Powinno się je serwować w temperaturze 16-17 °C.

Lyrarakis White - Malvasia of Crete. Słodkie białe wino. Malvasia to wyjątkowej jakości słodkie wino, które zdominowało obszar Morza Śródziemnego przez ponad trzy wieki w czasie weneckiego panowania (od XIII do XVII wieku). Rodzina Lyrarakis, starając się ożywić tradycję również produkuje wino bardzo zbliżone do autentycznej Malvasii z wykorzystaniem rodzimych odmian winogron. Wino jest kupażem szczepów: Plyto, Dafni, Vidiano i Vilana. Winogrona są suszone na słońcu przez 9 dni, aby skoncentrować w owocach cukry. Powstaje naturalny sok o wyjątkowej gęstości aromatów i smaku, który dojrzewa dwa lata w dębowych beczkach. Wino otrzymuje jasny złoty kolor i posiada intensywne głęboki bukiet, z dominującymi nutami owoców (morela, brzoskwinia) oraz nutą miodu i wanilii. Na podniebieniu wino jest fascynujące o świeżym i eleganckim charakterze. Najlepiej smakuje podawane w temperaturze 8-10 °C.

Wizyta w winnicy 

Winnica otwarta jest dla zwiedzających i chętnie przyjmuje gości. Od kwietnia do października czynna jest w godzinach: od poniedziałku do piątku 11.00-19.00 oraz w soboty 11.00-17.00. W winnicy odbywają się zaplanowane wycieczki o godzinie 11:00, 13:00, 15:00 i 17:00 (od poniedziałku do piątku) oraz w sobotę o 11:00 i 13:00 do 15:00. Średni czas wycieczki to około 1,5 godziny. Koszt wycieczki wynosi od 5 EUR za osobę. W cenę wliczone jest zwiedzanie winnicy i degustacja 6 gatunków wina razem z niewielkimi przekąskami. Można też wybrać bardziej urozmaicone pakiety w skład, których wchodzi degustacja z większym wyborem przystawek (6 mezedes) lub też zwiedzanie w wersji "Premium" lub degustacja połączona z seminarium dotyczącym wiedzy winiarskiej. Wszelkie szczegóły dostępne są na stronie internetowej winnicy. Kontakt do winnicy: tel. +30 2810 741482 lub +30 6981050681 lub adres e-mail: visit@lyrarakis.com Dojazd do winnicy możliwy jest zarówno autobusem jak i samochodem. Dojazd autem: należy kierować się do wioski Alagni od Heraklionu, na południe w kierunku Arkalohori/Viannos. Wieś oddalona jest około 18 km od Knossos. Dojazd autobusem: winnica znajduje się w miejscowości Alagni. Przystanek autobusowy znajduje się przy wjeździe do miejscowości. Od przystanku należy przejść około 1,5 km po wiejskiej drodze aby dotrzeć do winnicy. Podróż w jedną stronę kosztuje 2,60 EUR za osobę. Jazda autobusem trwa okolo 45 minut.


Kornelia Michalak
Kornelia Michalak

Miłośniczka i pasjonatka podróży za jeden uśmiech do gwiazd lub tylko o jedną miejscowość dalej.

Z przypadku "Kretolożka". Ciągle poszukująca urokliwych zakątków

i oczekująca na niezwykłe spotkania z ludźmi.

podobne wpisy

Kreta: greckie wina i winnice

Kreta posiada niezwykle bogatą tradycję oraz ciekawą historię... Czytaj więcej

Winnica Alexakis

Winnica Alexakis to rodzinnie prowadzony biznes, którego... Czytaj więcej

Winnica Boutari

Nazwa winnicy Boutari nawiązuje do legendy o miejscu, które... Czytaj więcej

Kreta: degustacja wina

Turystyka winiarska rozwija się na Krecie jak nigdy wcześniej.... Czytaj więcej

Winnica Douloufakis

Winnica Douloufakis jest niewielką rodzinną winnicą znajdującą... Czytaj więcej

Winnica Mediterra - Creta Olympias S.A.

Winnica Mediterra - Creta Olympias S.A. znajduje się we... Czytaj więcej

Wino retsina co "gębę wygina"

Retsina to białe wino z dodatkiem żywicy. Jej nietypowy... Czytaj więcej

Winnica Anoskeli

Winnica Anoskeli to rodzinny biznes prowadzony w pobliżu... Czytaj więcej